Dinlerin ve dillerin kenti Mardin, Türkiyenin iki büyük nehri Dicle ve Fırat arasında kalmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en ilgi çekici şehridir. Tarih kokan ve tarihi yaşatan mimarisi ile sizi zaman yolculuğuna çıkaracak olan kent farklı kültürleri içinde barındıran yapısıyla da köklü bir geçmişe sahiptir. Türkiye’nin Suriye ile sınır komşusu olan şehir, TÜİK’in 2020 verilerine göre 854.716 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü olarak 8.858 kilometrekarelik bir alan üzerinde kuruludur. Mardin’de Artuklu merkez ilçe başta olmaz üzere Kızıltepe, Midyat, Dargeçit, Yeşilli, Nusaybin, Ömerli, Derik, Mazıdağı, Midyat ilçeleri bulunmaktadır.
İpek Yoluna hakim konumuyla Mardin Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biridir. Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular Mardin’in tarihsel geçmişinin Paleolitik Çağ’a dayandığını göstermektedir. Dargeçit ilçesinde Boncuklu Tarla civarında yapılan kazılarda Cilalı Taş Devri’ne ait kalıntılar. Kerküşti Höyük’te yapılan kazılarda ise Kalkolitik Çağ’a ait arkeolojik buluntulara rastlanmıştır. Ayrıca şehrin farklı bölgelerinde Tunç Çağı ve Demir Çağı’na ait kalıntılar mevcuttur.
Tarihsel geçiş göz önüne alındığında M.Ö. 2000 yıllarında Asurlular hakimiyetinde bulunan Mardin sonrasında Hitit, Urartu ve Medlerin yönetimine girmiştir. M.Ö. 4. yüzyılda İran ve Anadolu’da hakimiyet sürmüş olan İskender’in Mardin üzerindeki hakimiyeti İskender’in ölümünden sonra Persler ve Sasanilere geçmiştir. Roma İmparatorluğu MS 1. yüzyıldan itibaren Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu toprakları üzerindeki hakimiyet sürmeye çalışmıştır. Bu hakimiyet İran tarafından sürekli kesilmiş ve bu Bizans dönemine kadar süreklilik kazanamamıştır.
İslam dönemiyle tanışması Hz. Ali’nin halifeliği döneminde 640 yıllarında İslam orduları tarafından fethedilmesiyle gerçekleşmiştir. 1071 yılında Malazgirt Zaferiyle Anadolu’nun kapıları Türklere açılmış ve bölge Türklerin olmuştur. Bu tarihsel olaydan sonra Mardin yoğun bir Türkmen akını yaşamıştır. Bu süreçten sonra 1103 tarihinde Artuklu Beyliği hakimiyetine girmiştir. Mardin sonrasında İlgazi Bey tarafından kurulan Mardin Artukluları’nın 300 yıl yönetiminde kalmıştır. Tarihsel kronolojiye göre sırasıyla Eyyubiler, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Karakoyunlular ve Akkoyunlular hüküm sürmüştür. Mardin 1517 senesinde Çaldıran Savaşı sonrası Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine girmiştir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer almaktadır. Mardin doğusunda Siirt ve Şırnak, batısında Şanlıurfa, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman, güneyinde ise Suriye ile komşudur. İstanbul’a 1448 kilometre uzaklıkta olan Mardin, Ankara’ya 1027 kilometre uzaklıktadır. Fırat ve Dicle nehirlerinin kolları arasında olan Mardin, yerleşik olarak Kuzeydeki yüksek dağlık kesimler üzerinde kuruludur, şehrin güneyi geniş ovalarla geniş düzlüklere sahip muazzam bir manzaraya sahiptir.