Mardin’de Ne Yenir? Mardin Mutfağı


MARDİN’DE NE YEMELİYİM ?- YEMEK ÖNERİLERİ

MARDİN bulunduğu coğrafi ve tarihi konumu itibariyle farklı kültürlerin etkisinde kalmıştır. Bu kültürel zenginlik Mardin Mutfağına ve Yemeklerine’de yansımıştır. Mardin denince akla birbirinden lezzetli yöresel yemekler gelir. Coğrafi işaret alan birçok yemeği bulunan Mardin yemeklerinin ünü sadece Türkiye ile sınırlı kalmamış ve dünyaya yayılmaya başlamıştır. Peki Mardin’e geldiğinizde ne yemelisiniz? Meşhur Mardin Yemekleri Nelerdir?, Mardin’de ne yenir? sorularının cevaplarına gelin birlikte bakalım.

Mardin lebeniye çorbası, Mardin lezzetleri – www.muhrukiltur.com

ÇORBALAR

Yöresel Çorbalardan başlayacak olursak Nohut üzerine kurulu olan Genadir Çorbası nı, Özellikle kış aylarında Mardin sofralarında yer alan Yoğurt, pirinç, nohut ve sonrasında limon suyu eklenerek hazırlanan Lebeniye Çorbası nı kesinlikle deneyin.

COĞRAFİ İŞARETLİ MARDİN YEMEKLERİ

Coğrafi işaretle tescillenmiş ve denemeden ayrılmamanız gereken yemeklerin başında Kaburga Dolması gelmektedir. Yanında bademli iç pilavıyla servis edilen bu lezzeti kesinlikle tadımlayın. Bir diğer tescilli Mardin Yemeği ise İkbebet (haşlanmış içli köfte) kızartılmış olandan farklı olarak daha hafif ve yöreye has bir lezzet olarak denenmesi gereken tadımlar arasında yer alıyor. Tescilli yemeklerden bir diğeri ise İşkembe dolması olarak bilinen Kibe, kuzu ve oğlak işkembesi kullanılarak et, pirinç ve baharatlarla birleşerek damağınızda unutulmaz bir lezzet bırakacaktır. Mardin’in meşhur ve tescilli  yöresel yemeklerinden bir diğeride Kapalı lahmacun olarak bilinen sembusek, yöreye has görüntüsü ve sac üzerinde pişirme tekniğiyle bambaşka bir lezzet sunacaktır.

Haşlanmış içli köfteden bahsetmişken, içli köfte sevenler için bir diğer lezzette kızartılarak yapılan Irok yedikçe doyamayacağınız bir lezzet olarak hafızanızda yer alacaktır. Bahsedilen lezzetleri çarşı içerisindeki yöresel ve Mezopotamya manzarasına hakim restaurantlarda deneyecek olursanız tüm lezzetlerin uzun süre hafızanızda yer alacağına emin olabilirsiniz.

Mardin Kaburga Dolması – www.muhrukiltur.com

Kendine has yemekleriyle geniş bir mutfağa sahip olan Mardin’de birçok yemeğin yöresel yorumlamasıylada karşılaşmanız mümkün, kebap yedim diyen birinin örneğin Mardin Kebabı‘nı deneyimlemesi farklı bir et lezzetiyle karşılaşmasını sağlayacaktır. Örneğin soğanlı kebap ve patlıcanlı kebap denemeniz gereken bir diğer kebap türleri arasındadır.

MARDİN’DE FARKLI LEZZETLER

Mutfağı Et yemekleri ağırlıklı olan Mardin yemeklerinden, Taze Çağla ve kuzu etinin birleşimiyle ortaya çıkan ve farklı lezzetler arayanlar için Firkiye ve taze erikle yapılan Alluciye yemeğini öneririz. Etli Ekmek tabirinin Mardin‘de tam kelime anlamıyla kullanıldığını hamurun, et ve yoğun baharatlarla harmanlanarak elde edilen karışımın, fırınlanarak sunumundan anlayacaksınızdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesin’de birçok ilde yapılan çiğköfte‘nin Mardin’deki adıyla Acin, sadece ismiyle değil yapılış tarzı, lezzeti ve sunumuylada farklı olduğunu göreceksiniz. Geniş tepsilerde kuzu yada dana eti, bulgur ve yine vazgeçilmez bol baharatların birleşimiyle hazırlanacak ve üstüne yumurta kırılarak sunulacaktır.

Mardin Firkiye Yemeği – Mardin Turları www.muhrukiltur.com

MARDİN TATLILARI ve HAMUR İŞİ

Yörede birçok kültürün ortak lezzetlerinden olan ve Kiliçe olarak bilinen Mardin çöreği, hamur işi lezzetlerde bile baharatın zenginliğini ön plana çıkaran tadların başında gelir. Türkiyenin birçok yerinden gelen misafirlerin Lokmaya benzettiği ve Mardin’e ait tatlıların başında Zingil gelir.

Mardin Harire tatlısı – Mardin Turları ve Gezi Rehberi – www.muhrukiltur.com

Özellikle bağ bozumu dönemi itibariyle başlayan ve üzüm şırasından yapılan, yöre halkının ve ziyaretçilerin severek tükettiği bir diğer tatlıda Harire tatlısıdır. Harire yapımının başlaması demek, aynı şırayla yapılmayı bekleyen cevizle muhteşem uyumlu olan cevizli sucuk yapımınıda beraberinde getirir. Yufka şeklinde açılan ve özel katlama tekniğiyle satılan Pestil (Bestik) ise, bir diğer üzüm tatlısı olarak Mardin’de karşılaşıp tadabileceğiniz özel lezzetlerdendir. Özellikle Mardin’i sonbaharda ziyaret edecekler içn Bağ Bozumu döneminde bu lezzetleri tatmadan ve ayrılırken yanınıza almadan ayrılmamalarını özellikle belirtiyoruz.

Badem Şekeri – Mardin Turları ve Gezi Rehberi – www.muhrukiltur.com

Mardin’de tatlılardan bahsetmişken, Coğrafi işaretle tescillenmiş ve tüm çarşı gezinizde bolca karşılacağınız ve bolca ikram edilecek mavi tonlarının göz alıcı güzelliği ve kavrulmuş bademle harika bir damak tadı bırakacak olan Badem Şekeri‘ni kesinlikle deneyin.

KAHVE SEVERLER MARDİN’E 

Kahve meraklıları ve farklı kahveleri deneyimlemek isteyenler için, Mardin tam bir kahve cennetidir, yöreye ait geleneksel ve acı kahve sevenler için Mırra kahve sevenler için ilk sırayı alırken, bölgede kendine has baharatlarla harmanlanmış ve özel karışımlardan oluşan dibek kahveleri  muhteşem Mezopotamya manzarasıyla birleşince lezzete lezzet katan bir hal almaktadır.

Mardin Mırra Kahvesi – Mardin Turları ve Gezi Rehberi- www.muhrukiltur.com


Benzer Blog Yazıları

Mardin Beyaz Su Vadisi Turu
Mardin Turları ve Beyaz Su denince akla gelen ilk şey, bölgenin yazın kurak ikliminden kaçılıp, dere içine kurulmuş geleneksel tahtlarda...
Mardin Mor Yakup Kilisesi Turları
Mor Yakup Kilisesi, Mardin’deki inanç merkezlerinden biri olup, varlığını ve önemini devam ettirmektedir. Mardin de gezilecek yerler arasında olan...
Günübirlik Mardin Turu
Mardin’e ait en popüler gezi noktalarında vakit geçireceğiniz günübirlik tur. Tam günü kapsayan sabah kahvaltısını müteakip konaklama noktanızdan alınıp,...
Mardin Zeynel Abidin Camii ve Turları
Mardin Turları denince gezi noktaları arasında Nusaybin ilçesinde bulunan bölgedeki islam inancının önemli yapılarından olan Zeynel Abidin Camii ve...
Mardin Meryem Ana Kilisesi ve Turları
Mardin Turları içerisinde inanç merkezi olan topraklarda gezilmesi gereken bir diğer noktada Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi’dir. Süryani Cemaatinin...
Mardin Surur Hanı ve Turları
Mardin Turları içerisinde çarşı içerisinde yer alan önemli tarihi noktaların başında Kervansaray (Surur Hanı) gelir. Osmanlı imparatorluğu döneminde 17....