Mardin’e yapılan seyahat ve gezi planlarında her ne kadar hava şartlarını göz önünde bulundurmanız önem arz ediyor gibi görünse de, Mardin 4 mevsim farklı doğal atmosferiyle sizi içine çekecektir. Mardin ister kültürel, ister gastronomi, istersenizde fotoğraf ve görsel tutkunları için tatmin edici ve konforlu bir ortam yaratacaktır.
Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki konumu gereği karasal iklimin hakimi olduğu bir iklime sahip gibi görünsede ılıman Akdeniz ikliminin etkilerini yer yer çok rahat hissedebilirsiniz. Mardin iklim olarak kuzey bölgesindeki yüksek dağların etkisindedir. Kış aylarında yüksek basınç alanı nedeniyle mevsim soğuk geçer.
Kar yağışının son senelerde fazla görülmediği topraklarda sıcaklığın sıfırın altına düştüğü ve kuru havanın etkilerinin görüldüğü bilinmektedir. Kış aylarında ortalama sıcaklık 0-3 derece arasında olup soğuğun en yoğun hissedildiği ay Ocak ayıdır. Konumu itibariyle güneydeki çöl ikliminin etkisi altında bulunan Mardin’de yaz mevsimi oldukça sıcak ve kuraktır. Mardin Yaz aylarında 35-40 derece ortalamalarında bir sıcaklık yaşar. Temmuz ayı en sıcak ay olarak kendini gösterir.
Yılın geneline bakıldığında 4 aylık Bahar-Yaz mevsimi geçişlerini kapsayan normalin üstünde sıcak bir evre yaşanır. Yıllık yağış miktarı yüksek noktalarda 1200-1300 mm iken bu durum alçak bölgelerde 300 mm civarına kadar düşer. Yaz aylarında kurak bölgelerle olan komşuluğu sebebiyle çöllerden gelen toz ve toz aşınımı etkisi oldukça sıktır. Mardin’i gezmek için en uygun aylar ilkbahar ve sonbahar ayları olarak söylensede Mardin bunun aksini söylemektedir.
Kış mevsiminde ıslak taş dokuların ve karla örtünmüş tarihi dokunun görsel zevki kaçırılmaması gereken ve tecrübe edenlerin tekrarladığı bir seyir zevki olarak yerini almaktadır. Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında Beyaz Su Vadisinde serinleyebilirsiniz. Eski yapılarda harcayacağınız zaman diliminde, bu yapıların özelliği olan yazın serin, kışın sıcak olmasının zevkini ve hissiyatını yaşayabilirsiniz. Mezopotamya’ya hakim tarihi teraslarda gecenin serinliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Kış aylarında ise tarihi yapıların kışın sıcak olma özelliğinden geziniz boyunca faydalanabilirsiniz. Otantik otellerinde kahvenizi için, tarihi yapıların ıslak dokusunu ve renk geçişlerindeki zenginliği keşfedin.
Yaz aylarında Mardin’i gezmiş olanlar kış mevsiminde şehirde bulunmanın atmosfer ve hissiyat olarak ne kadar farklı olduğunu bilmektedir. Özellikle fotoğraf tutkunlarının baharın renk cümbüşüyle canlanan Mezopotamya’yı fotoğraflarken, kışın uykuya dalan topraklarda taş yapıların kahverenginin kadim tonlarıyla asaletini çekimleyebilme lüksünü yaşayacaklardır.
Yılın belli dönemlerinde Mardin Turları yapmak istiyorsanız, planlarını kültürel etkinliklere göre planlamanız faydanıza olur. Eylül ayında düzenlenen Uluslararası Sirk Festivaline katılabilirler. Haziran ayında gerçekleştirilen Uluslararası Kiraz Festivalini es geçmemeleri mevcut kültürel turlarına zenginlik ve eğlence katacaktır.